Згромадження Братів Альбертинців (Alb)

В основі заснування Згромадження лежить глибоке проникнення Засновника Божою любов’ю і добротою до людини, яка розкрита в таємниці Втілення і Викуплення, поєднана з великим співчуттям до страждань та духовної та матеріальної біди своїх ближніх. Бажання «подякувати Тобі» Сину Божому, який прийняв Страсті з любові до людини, привело до того, що св. Брат Альберт пішов до найбідніших і найзанедбаніших. Він побачив у них гідність синів Божих та «найменших» братів Христа.

 Св. Брат Альберт був вірним послідовником св. Франциска Ассизького. Наслідуючи його приклад, споглядання життя Христа, представленого в Євангелії, він взяв на себе зобов’язання формувати своє власне життя в дусі євангельських порад та благословень, роблячи це з синівською послушністю Церкві.

 У духовності та способі життя Францизка, св. Брат Альберт побачив любов до бідності, виражену в його заклику “Бог мій і все”, з тим “БІЛЬШЕ НІЧОГО” св. Йоанна від Хреста, наказуючи зректися всього, що не є Богом. Св. Своєю справою брат Альберт підтвердив своє глибоке переконання, що “заради союзу з Богом потрібно жертвувати всім”.

 Альбертинська громада належить до родини францисканських конгрегацій і тому засновує свої конституції на правилах і житті братів і сестер Третього Ордену Святого Франциска.

Особливістю Конгрегації є поєднання молитви із працею за прикладом св. Брата Альберта, життя якого наповнилося невтомним подвигом служіння найбіднішим  та покинутим і молитвою, що тягнулася до споглядання Бога в усьому. Доброта, доброзичливість і любов, які повинні характеризувати службу Альбертинок, мають свої глибоке коріння від Бога. Від Ісуса, який став Хлібом Життя, сестри вчаться бути «добрими, як хліб».

 У кожній людині, особливо в потребі, брати намагаються бачити присутнього Христа, згідно зі словами: “Що б ти не зробив для одного з найменших з цих Моїх братів, ти зробив для мене”. З любові вони не виключають жодної людини, оточення чи нації. За прикладом Христа вони з любов’ю обіймають бідних і багатих, добрих і поганих, християн та нехристиян. Однак, відповідно до мети, встановленої Засновником, брати з активною любов’ю зустрічаються з найбільш нужденними та покинутими, бо «чим більше людина покинута, тим з більшою любов’ю  їй  потрібно служити, бо ми рятуємо Господа Ісуса, котрий є в стражданнях цього бідного “.

Брати альбертинці займаються створенням та опікою їдалень, нічліжок для бездомних, сиротинців і будинків для престарілих.

На теренах Харківсько-Запорізької дієцезії знаходиться монастир братів-альбертинців  при якому функціонує притулок «Чоловічий будинок Святого Альберта».  Також при конкатедральному соборі Бога Отця Милосердного  брати заснували благодійну їдальню для нужденних «Добрий хліб». Там можна не тільки поїсти, а й помитися та змінити одяг. Зараз, у зв’язку з війною на сході України, нужденних там не бракує.