Чи мобілізують священників до війська? Єпископ Павло Гончарук про зустріч із президентом України

0
833

Учора, 2 квітня 2024 року, відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з представниками єпископату РКЦ та протестантських церковних спільнот України. 

Серед іншого, на зустрічі обговорювалися, зокрема, питання капеланського служіння, а також питання про можливу мобілізацію священників.

Єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Павло Гончарук, відповідальний також за служіння військових капеланів РКЦ, у коментарі для CREDO поділився своїми враженнями від зустрічі.

На питання про те, чи варто очікувати мобілізації священників до війська, єпископ Павло сказав наступне:

— Що стосується мобілізації священників, то президент сказав, що це дуже делікатне питання. Зараз триває робота над законом, який має його регулювати, однак потрібно побачити, який це буде закон, щоб мати змогу детальніше його коментувати. Якщо йдеться про бронювання священників [від мобілізації], то ми повинні надати законодавцям дуже чітко сформульовану й переконливу аргументацію, чому це потрібно. За словами президента, це важливо для того, щоб уникнути бунтів і обурень громадськості — чим, своєю чергою, може скористатися Росія.

Загалом, Зеленський дуже чітко зазначив, що зараз у нас воєнний стан, а це обмежує певні наші права і свободи, гарантовані Конституцією. Але причина цих обмежень — це російська агресія, а не бажання президента чи Верховної Ради. Наша проблема — це війна. 

Президент також сказав, що коли йдеться про захист держави, то важливий кожен. За його словами, до нього постійно звертаються з проханнями забронювати тих чи інших громадян. Але хто тоді буде захищати країну? Тому бронювання священників, якщо воно буде, вимагатиме дуже серйозних аргументів. Зараз комітети Верховної Ради працюють над відповідним законом, і ми маємо подавати туди свої правки і зауваження — що ми, власне, вже робили й раніше. Президент наголосив на тому, що потрібно діяти дуже обережно, бо якщо зробити щось неправильно, у суспільстві може відкритися «скринька Пандори». Словом, мова не про те: мобілізувати чи не мобілізувати, а як правильно розв’язати питання, щоб не наробити зла, чим зможуть скористатися росіяни.

Єпископ також наголосив на важливості правильного розуміння справжньої мети ймовірного бронювання священників, щоб уникнути маніпуляцій на цю тему.

— Я хочу підкреслити, що тут не йдеться про те, нібито священники хочуть, як то кажуть, «спетляти». У нас немає проблем з усвідомленням того, чи потрібно захищати країну, ми все добре розуміємо — зрештою, багато наших священників ще з 2014-15 років служили капеланами, перебували на фронті, допомагали військовослужбовцям.

Ми не боїмося смерті, не боїмося загинути, питання не в тому, щоб втекти від мобілізації — ніхто з нас не збирається тікати. Мова про те, щоб добре використати для перемоги наш ресурс, яким є священники. Бо наші військові, як і люди, що працюють у тилу, це не просто плоть — це дух, і дуже багато залежить від духу, від того, у якому стані він перебуває. 

Є багато сімей, у яких загинули рідні, є багато травмованих людей, тому важливо забезпечити і цю духовну сторону людських потреб. Це не друго- чи третьорядна справа — це дуже важливо. Священник — це не професія, це щось більше. Тому для нас важливо захищати Україну не лише на полі бою, а й зберігати її у тилу, бо від цього залежить, якою буде наша країна, чи зможе вона перемогти.

Саме через велике хвилювання і турботу за нашу країну ми хочемо, щоб держава належним чином використала наш ресурс, у цій спеціалізації — ось і все. Так, ми можемо піти на фронт і брати участь у бойових діях, однак питання у тому, хто тоді буде виконувати духовну роботу? Ми просто бачимо перед собою цю велику брилу, величезний масив цього служіння, і хвилюємося через це. Комусь це може здатися неважливим, ми розуміємо, що живемо у дещо атеїстичному світі. Люди не цінують служіння священників, бо не досвідчують його у своєму житті, але ми та інші люди, які є свідками, розуміють його важливість. Тому ми стоїмо на тому, щоб правильно розпорядитися своїм ресурсом, не знищивши його. Нам потрібно не тільки перемогти — над чим ми працюємо дуже добре — а й подбати про те, щоб після перемоги лікувати рани. Хто буде їх лікувати, як не священники? 

В нас є багато активних священників, волонтерів. Як відповідальний за капеланське служіння, я видав 38 посвідчень священникам, які їздять на передову, потрапляють під обстріли, перебувають у небезпеці. Жертвуючи своєю працею у парафії, вони їздять на фронт, щоб бути поруч із військовими. А скільки ще священників працює на місцях — з ветеранами, у лікарнях? Ми активно працюємо і служимо, бо це — наша країна. 

Підсумовуючи зустріч з президентом Зеленським, єпископ Гончарук загалом розцінив її як вдалу:

— З мого погляду, зустріч пройшла досить вдало. Для нас це взагалі була несподіванка, бо нам повідомили про зустріч буквально за пару днів до неї, у якому саме форматі вона відбуватиметься —  особисто я не був повідомлений. Про місце й час зустрічі ми дізналися в останній момент, сама вона пройшла у простому буденному ключі: президент слухав, говорив ставив питання, була жива дискусія. Тобто, це була така відкрита бесіда президента з представниками Церков і релігійних організацій — на мою думку, вдала.  

Джерело: CREDO

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.