Спомин святого Йосифа, робітника

0
111

Ким був Йосип з Назарету, батько Ісуса?

Бог довірив святому Йосифу величезну відповідальність і привілей бути найвірнішим чоловіком Діви Марії та опікуном Пресвятої Родини. Саме тому він є святим, який є найближчим до Ісуса і нашої Матері Марії.
 
 

“Любіть святого Йосифа дуже сильно, любіть його всім серцем, тому що це людина, яка разом з Ісусом найбільше любила Святу Марію, і той, хто найбільше ставився до Бога: той, хто любив Його найбільше, після нашої Матері. Він заслуговує на твою любов, і тобі добре ставитися до нього, тому що він – Майстер внутрішнього життя, і він може багато зробити перед Господом і перед Божою Матір’ю, Кузня, 554.

День його вшанування – 19 березня, а Папа Франциск завжди запрошує нас звернути особливу увагу на постать святого Йосифа. З цією метою він вказує на дві унікальні чесноти, які визначають батька Ісуса: “…батько Ісуса і батько Ісуса”.
Йосиф – людина, яка вміє супроводжувати в тиші” і це “чоловік мрії”.

Біографія святого Йосифа з Назарету

І Матвій, і Лука говорять про святого Йосифа як про людину, що походила зі славного роду: Давида і Соломона, царів Ізраїлю. Деталі цього походження історично дещо незрозумілі: ми не знаємо, який з двох родоводів, наведених євангелістами, відповідає Марії, а який – святому Йосипу, який був її батьком згідно з юдейським законом. Ми знаємо, що його рідним містом був Вифлеєм, куди він пішов, щоб зареєструватися, але жив і працював у Назареті.

Ми знаємо, однак, що він не був багатою людиною: він був трудівником, як і мільйони інших людей по всьому світу; він виконував важку і смиренну роботу, яку Бог обрав для себе, прийнявши нашу плоть і побажавши прожити тридцять років як один з нас.

Святе Письмо говорить, що Йосип був ремісником. Деякі Отці додають, що він був теслею. Святий Юстин, розповідаючи про трудове життя Ісуса, каже, що Він робив плуги і ярма. (Св. Юстин, Dialogus cum Tryphone, 88, 2, 8 (PG 6, 687).Можливо, на основі цих слів святий Ісидор Севільський робить висновок, що Йосип був ковалем. У будь-якому випадку, він був робітником, який працював на благо своїх співгромадян, який володів ручною майстерністю, плодом багаторічних зусиль і поту.

Велика людська особистість Йосифа очевидна з євангельських розповідей: жодного разу він не постає перед нами людиною боязкою або такою, що боїться життя, а навпаки – несміливою, вміє вирішувати проблеми, справлятися зі складними ситуаціями, брати на себе відповідальність та ініціативу за виконання покладених на нього завдань.

Ким був святий Йосиф з Назарету ?

Уся Церква визнає в святому Йосифі свого захисника і покровителя. Протягом століть про нього говорили, висвітлюючи різні аспекти його життя, незмінно вірного місії, дорученій йому Богом.

  • У 17 столітті Папа Римський Григорій XV вперше встановив літургійне свято в його честь.
  • У 16 столітті свята Тереза з Авіли поширила свою набожність, яка до того часу залишалася на задньому плані.
  • У 1870 році Папа Пій ІХ проголосив святого Йосифа універсальним покровителем Церкви.
  • Згодом Лев ХІІІ присвятив святому Патріарху енцикліку
  • У 100-ту річницю цього документа святий Іван Павло ІІ написав апостольське послання Redemptoris custos.
  • Папа Франциск також опублікував у 2020 році лист, присвячений святому Йосифу, під назвою Patris cordeбатьківське серце.

За словами святої Хосемарії, святий Йосиф справді “Отець і Господь, який оберігає і супроводжує тих, хто його шанує, на його земному шляху, так само, як він оберігав і супроводжував Ісуса, коли він ріс і ставав людиною. Спілкуючись з ним, відкриваєш для себе, що Святійший Патріарх є ще й Майстром внутрішнього життя: адже вчить нас пізнавати Ісуса, жити разом з Нимзнати, що ми є частиною Божої родини. Цей святий дає нам ці уроки, будучи, як і він, звичайною людиною, батьком сім’ї, робітником, який заробляв собі на життя працею своїх рук”.

Чесноти Йосипа з Назарету

Йосип-робітник був ремісником з Галілеї, людиною, як і багато інших. Свого часу він мав лише виховання дітей та робота щодня, завжди з однаковими зусиллями. І, врешті-решт, маленький, бідний будиночок, щоб відновити сили і почати все спочатку.

Але Ім’я Йосип в перекладі з івриту означає, що Бог додасть. Бог додає до святого життя тих, хто виконує Його волю, несподівані виміри: те, що є важливим, те, що надає цінності всьому, те, що є божественним. До смиренного і святого життя Йосипа Бог додав життя Діви Марії і життя Ісуса, Господа нашого.

Жити вірою – ці слова повністю реалізуються у святому Йосифі. Його виконання Божої волі є спонтанним і глибоким..

Бо історія Святійшого Патріарха була простим життям, але не легким життям. Після довгих мук він зрозумів, що Син Марії був зачатий від Святого Духа. І це Дитя, Син Божий, нащадок Давида по плоті, народжується в печері. Ангели святкують Його народження, а люди з далеких країн приходять поклонитися Йому, але цар Юдеї бажає Йому смерті і треба тікати. Син Божий – це, зовні, беззахисне дитя, яке буде жити в Єгипті.

У своєму Євангелії, Святий Матей постійно підкреслює вірність Йосипа у виконанні Божих заповідей без вагань, навіть якщо часом сенс цих заповідей може здаватися незрозумілим або їхній зв’язок з іншими божественними планами може бути прихований від нього.

Віра, любов і надія

Отці Церкви неодноразово підкреслюють твердість віри святого Йосифа. Віра Йосипа не похитнулася, його послух завжди суворий і швидкий.

Для того, щоб краще зрозуміти цей урок, який дав нам тут Святіший Патріарх, нам корисно врахувати, що їхня віра активна. Тому що Християнська віра є протилежністю конформізму, або відсутності внутрішньої активності та енергії.

У різних обставинах свого життя Патріарх не припиняє думати, не знімає з себе відповідальності. Навпаки: весь свій людський досвід він ставить на службу вірі.. Віра, любов, надія – ось вісі життя святого і життя кожного християнина. Посвята Йосифа з Назарету виткана з цього переплетення вірної любові, люблячої віри і впевненої надії.

Цьому нас вчить життя святого Йосифа: просте, нормальне і звичайне, що складається з років праці, завжди однакової, з по-людськи одноманітних днів, які йдуть один за одним.

Святий Йосип, батько Ісуса

“Лікуй Йосипа, і ти знайдеш Ісуса”. Свята Хосемарія Ескріва де Балагер. Через ангела Бог сам довіряє Йосипу, які у Нього плани і як Він розраховує на нього у їх здійсненні. Йосиф покликаний бути батьком Ісуса, це буде його покликання, його місія.

Йосип був, кажучи людською мовою, вчителем Ісуса; він ставився до Нього щодня, з ніжною любов’ю, і піклувався про Нього з радісним зреченням. Разом зі святим Йосифом ми вчимося, що означає бути від Бога і повністю перебувати серед людей, освячуючи світ. Лікуйте Йосипа, і ви знайдете Ісуса. Пригостіть Йосипа, і ви знайдете Марію, яка завжди наповнювала мирною атмосферою добру майстерню Назарету.

Йосип з Назарету опікувався Сином Божим і, як людина, ввів Його в надію народу Ізраїлю. І ось що він робить з нами: своїм могутнім заступництвом він приводить нас до ІсусаСвята Хосемарія, чия набожність до святого Йосипа зростала протягом усього життя, говорила, що він є справжнім Отцем і Господом, який захищає і супроводжує тих, хто його почитає, на їхній земній дорозі, так само, як він захищав і супроводжував Ісуса, коли той ріс і ставав людиною.

Бог постійно вимагає більшого, і Його шляхи не схожі на наші людські. Святий Йосиф, як ніхто інший до і після нього, навчився від Ісуса бути уважним і охороняти його. розпізнавати Божі чудеса, мати відкрите серце і душу.

Свято святого Йосипа

19 березня Церква відзначає свято святого Патріарха, покровителя Церкви і праці, дату, в яку члени Opus Dei відновлюють зобов’язання любові і вірності, що єднають їх з Господом.

На сьогоднішній день, на жаль, це не так. свято святого Йосипа ставить перед нашими очима красу вірного життя. Йосип довіряв Богові: саме тому він зміг бути Його довіреною особою на землі, щоб піклуватися про Марію та Ісуса, а з небес він є добрим батьком, який пильнує за вірністю християн.

Сім неділь святого Йосифа

Вони є церковним звичаєм підготовки до свята 19 березня. Сім неділь перед цим святом присвячені святому Патріарху в пам’ять про головні радощі і печалі його життя.

Медитація, яку проводив “Страждання і радощі святого Йосифа”. допомагає краще пізнати святого Йосифа і пригадати, що він теж мав радощі та труднощі

Саме Папа Григорій XVI заохочував до вшанування семи неділь святого Йосифа, надавши йому багато індульгенцій; але Пій IX зробив їх вічно актуальними, бажаючи, щоб святий був покликаний полегшити тодішню скрутну ситуацію Вселенської Церкви.

Одного разу хтось запитав святу Хосемарію, як наблизитися до Ісуса: “Подумай про цього чудового чоловіка, якого Бог обрав своїм батьком на землі, подумай про його печалі та радощі. Ви робите сім неділь? Якщо ні, то раджу це зробити”.

 

“Якої величі набуває мовчазна і прихована постать святого Йосифа, – говорив святий Іван ХХІІІ, – завдяки духу, в якому він виконував місію, доручену йому Богом. Бо справжня гідність людини вимірюється не блиском видимих результатів, а внутрішнім настроєм порядку і доброї волі”.

Цікавинки святого Йосипа

Відданість Папи Франциска

“Я також хотів би розповісти вам дещо дуже особисте. Я дуже люблю святого Йосифа. Тому що він сильний і мовчазний чоловік. І в мене на робочому столі є фотографія, де Йосиф спить. І поки він спить, він піклується про Церква. Так, можна. Не можна. І коли я маю якусь проблему, труднощі. І коли я маю якусь проблему, труднощі, я пишу маленький папірець і кладу його під фігурку святого, щоб він мені приснився. Це означає молитися за ту проблему.

Набожність святої Хосемарії

Святий Йосип є покровителем цієї сім’ї, яка є Діянням. У перші роки свята Хосемарія особливо зверталася до нього, щоб Ісус у Пресвятих Дарах був присутній в одному з перших осередків Opus Dei. Завдяки його заступництву в березні 1935 року стало можливим зарезервувати для нашого Господа місце в ораторії Академії-резиденції DYA, що на вулиці Ферраз у Мадриді. Відтоді засновник Діяння хотів, щоб ключем від усіх скиній в центрах Opus Dei була маленька медальйонка святого Йосифа з написом Ite ad IosephПричина в тому, щоб пам’ятати, що так само, як старозавітний Йосиф зі своїм народом, святий Патріарх забезпечив нас найціннішою їжею – Євхаристією.

Святий мовчання

Ми не знаємо жодного слова, сказаного ним, ми знаємо лише його вчинки, його акти віри, любові та захисту. Він оберігав Непорочну Діву Марію і був батьком Ісуса на землі. Однак в Євангеліях немає жодної згадки про нього. Скоріше, він був мовчазним і смиренним слугою Божим, який сповна виконав свою роль.

Охоронець Господній та святкування на його честь

Одним з перших титулів, яким його вшановували, був нутритор Доміні, датується щонайменше 9 століттям.

Урочистість святого Йосипа – 19 березня, а свято святого Йосипа-робітника (Міжнародний день святого Йосипа-робітника) – 19 березня. робота) припадає на 1 травня. Воно також входить до Свята Пресвятої Родини (30 грудня) і, безсумнівно, є частиною різдвяної історії.

Святий Йосиф та його численні святі покровителі

Він є покровителем Вселенської Церкви, доброї смерті, родин, батьків, вагітних жінок, мандрівників, іммігрантів, ремісників, інженерів та робітників. Він також є покровителем Америки, Канади, Китаю, Хорватії, Мексики, Кореї, Австрії, Бельгії, Перу, Філіппін та В’єтнаму. Просімо святого Йосифа і надалі допомагати нам наближатися до Ісуса у Святих Таїнствах, які є поживою, з якої живиться Церква. Він зробив це з Марією в Назареті, і він зробить це з нею в наших домівках.

За матеріалами CARF

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.