Вбогий духом – це той, хто не марнує Божі дари

0
139
Роздумуючи над першим з Євангельських блаженств, що називає блаженними вбогих духом, Папа Франциск вказав на виклики, пов’язані з тим, щоби не марнувати Божі дари, якими є ми самі, матеріальні блага та наші ближні.
 

Пише Vatican News

Чи вміємо у своєму житті вивільняти місце для Бога, вірячи, що Він є нашим благом, нашим справжнім великим багатством? Відповісти на це запитання Папа Франциск запросив учасників молитви «Ангел Господній» у неділю, 29 січня 2023 року. Промовляючи опівдні до прочан, які зібралися на площі Святого Петра, він зупинився на Христових словах: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне».

Той, хто не марнує дари

Ким є оті «вбогі духом»? Шукаючи відповідь на це запитання, Святіший Отець зазначив, що це ті, хто знає, що не є самодостатніми, а тому живуть як «жебраки за Богом», тобто, «відчувають, що потребують Бога та визнають, що добро походить від Нього як дар, як благодать». «Той, хто вбогий духом, поводиться як зі скарбом з тим, що отримує, а тому прагне, щоби жоден дар не був змарнованим», – вів далі Наступник святого Петра, зупинившись на такому «типовому аспекті вбогих духом», яким є не допускати марнотратства.

«Ісус, – сказав він, – показує нам важливість не марнування, наприклад, після помноження хлібів і риб, коли просить зібрати залишки, щоби ніщо не було втрачене. Не марнувати дозволяє нам цінувати цінність самих себе, людей і речей. На жаль, однак, це принцип, який часто ігнорують, особливо, в найбагатших суспільствах, в яких панівною є культура марнування та викидання мов непотребу».

Три виклики

У цьому контексті Святіший Отець запропонував три виклики, які протиставляються ментальності відходів. Першим є «не марнувати дар, яким є ми самі». Бо «кожен з нас є благом, незалежно від талантів, які має». «Ісус нагадує нам, що ми блаженні не з огляду на те, що маємо, а задля того, ким ми є», – сказав Папа, закликаючи з Божою допомогою боротися проти спокуси «вважати себе невідповідними».

Другий виклик полягає в тому, щоби не «марнувати дари, які ми маємо». Єпископ Риму навів дані, згідно з якими щороку в світі викидається приблизно третину продовольства, в той час як багато людей помирають від голоду. «Ресурси створіння не можна використовувати у такий спосіб; блага потрібно берегти і ділитися ними, щоби нікому не бракувало необхідного», – сказав Святіший Отець, закликаючи поширювати «екологію справедливості та милосердної любові».

Врешті, третій виклик полягає в тому, щоби «не відкидати людей мов непотріб». Адже культура відходів говорить: використовую тебе, доки ти мені потрібен, а коли вже не цікавиш, або заважаєш – викидаю. В основному, як зазначив Папа, такого ставлення зазнають «найбільш безпорадні», тобто ненароджені діти, потребуючі, знедолені… «Але людей не можна викидати! Кожен є священним і унікальним даром, у кожному віці, в кожному стані», – наголосив він, закликаючи шанувати життя.

Як поводжуся з дарами?

Підсумовуючи ці роздуми, Святіший Отець запросив слухачів поставити собі кілька запитань. Замислитися над тим, як переживаємо вбогість духа, чи вміємо у своєму житті вивільняти простір для Бога, вважаючи Його найбільшим своїм багатством? Чи віримо, що Він нас любить, а чи марнуємо своє життя як непотрібне? Чи не марнуємо речі та чи вміємо ділитися тим, що маємо. Чи ставимося до інших, особливо бідних, як до дару, який ми покликані берегти?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.