Цікаві факти про Адвент

0
253

Сьогодні, 27 листопада, в Римсько- католицькій Церкві  розпочинається період Адвенту, тобто Різдвяний піст, який завершиться 24 грудня. Про традиції Адвенту та його символи розповімо у п’яти найцікавіших фактах.

  1. Адвент – період очікування. Цікаво, що саме слово “адвент” (латинською “adventus”) означало офіційний візит поважного державця. Християни у такий метафоричний спосіб намагаються підкреслити велич очікування приходу Христа у земний світ.Перші відзначання Адвенту знаходимо у Галії (сьогоднішня Франція) та Іспанії у ІV ст. З Галії воно поступово поширилось на всю Церкву. Рим ввів Адвент у свою Літургію лише у VІ ст., хоча Різдво вже святкувалось у ІV ст.Папа Римський Григорій Великий дав Церкві офіційні літургійні тексти цього періоду. Відтак Адвент став для усієї Церкви духовним приготуванням до свята Різдва Христового. Невдовзі щорічне приготування і очікування Різдва Христового стало одночасно приготуванням і очікуванням Другого Пришестя Христа наприкінці світу.
  2.  Адвент має два періоди. Період Різдвяного посту триває впродовж чотирьох тижнів. Проте Адвент містить у собі два особливі періоди, які розділяють цей час, –  перший з першої неділі до 16 грудня, який присвячений роздумам про майбутнє, Друге пришестя Ісуса Христа; і другий з 17 до 24 грудня, який є безпосередньою підготовкою до святкування Різдва Христового і присвячений спогадам Першого пришестя Ісуса Христа у світ — Боговтілення.

3. Рорати  – особлива Свята Меса під час Адвенту. З самого раненька віряни приходять на Святу Месу на честь Пресвятої Діви Марії.  Символ цього Богослужіння є запалена свічка, яка освітлює шлях тим, хто йде в храм до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її ставлять у ліхтарик з прозорими віконцями.

Ось що знаходимо про це Богослужіння у книзі Костянтина Морозова OFM Cap «Літургійний рік»: “Роратні Євхаристії зазвичай служаться на світанку дня, у ранішніх годинах. Це підкреслює нашу готовність на прихід Ісуса і наше приготування. Роратна Служба починається у темряві, лише при світлі роратних свічок або лампад, що їх тримають вірні на знак свого очікування на прихід Господа. При вівтарі запалюють велику свічку «Роратку», яка символізує присутність Пресвятої Діви Марії”.

Особливий характер мають Роратні Богослужіння за участю дітей, які йдуть зі священиком у процесії світла зі своїми свічками або лампадами. Участь у роратах є досконалою нагодою духовного приготування до урочистості Різдва Христового. Щоб підкреслити радість очікування разом з Марією приходу Господа, у роратних Євхаристіях співають гімн —«Слава во вишніх Богу!» Це допомагає нам усвідомити, що Той, на кого ми чекаємо, вже присутній серед нас”.

 

4. Адвентові календарі. Період Адвенту – це не лише час призадуми, але й час радості. У деяких країнах є традиція майструвати власноруч адвентовий календар, через який віряни рахують дні до наближення Різдва, відкриваючи кожного дня віконця нової дати.  

5. Адвентовий вінок як символ об’єднаної Церкви. Більше сотні років тому у Католицькій Церкві з”явився ще один символ Адвенту – вінок із чотирма свічками. Свічки символізують чотири неділі посту, а сам вінок – єдність у церковній спільноті. Зазвичай три з них фіолетового кольору, адже саме цей колір вважається покутним, а одна з них – рожева.

Саме третя неділя Адвенту у Католицькій Церкві є неділею Радості, символом якої є рожевий колір. До речі, саме такого кольору літургійний одяг в який вдяється священник під час Меси.

Свічки на вінку запалюються почергово із настанням неділі. Сьогодні у багатьох домівках святкові вінки зберігають і впродовж Різдвяних свят, зокрема їх чіпляють на двері чи ставлять на підвіконник домівок.

За матеріалом Духовна велич Львова

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.