Що я роблю для сестер і братів, які вірять у Христа і не є «моїми»?

0
132
«Ви не можете по-справжньому свідчити про Бога, якщо ми не об’єднані один з одним, як Він того бажає», — сказав Франциск під час екуменічної зустрічі та молитви за мир у соборі Арабської Богоматері в Авалі. У ньому, серед інших, взяли участь духовного лідера Православної Церкви Патріарха Константинопольського Варфоломія.

Повідомляє КАІ

Після прочитання уривку з Діянь Апостолів про Зіслання Святого Духа і апостоли почали проголошувати слово Боже народам, Папа виступив. Він нагадав, що всі християни розділяють одне таїнство хрещення і наголосив, що те, що їх об’єднує, набагато більше, ніж те, що їх роз’єднує. У своїй промові він вказав на виклики єдності в різноманітності та свідчення життя.

Посилаючись на ситуацію в Бахрейні, де християни є «малою отарою», розпорошеною по різних місцях і деномінаціях, Святіший Отець звернув увагу на необхідність єдності, ділення вірою. «Оскільки на цьому архіпелазі не бракує міцних зв’язків між островами, так нехай буде і між нами, щоб ми не були ізольовані, а залишалися в братерській єдності», – заохотив Франциск. Водночас він наголосив на важливості молитви прослави Святого Духа, джерел та єдності. Він додав, що єдність, якої Ісус бажає для своєї Церкви, бере до уваги різні дари та харизми, реалізуючи себе в різноманітності.

Святіший Отець зазначив, що дух екуменічної подорожі полягає у зустрічі з кожним братом і сестрою у вірі як частиною тіла, до якого хтось належить. – Дорогі друзі, давайте запитаємо себе, як ми йдемо в цій подорожі. Чи я, пастир, служитель, вірний, підкоряюся дії Духа? Чи я сприймаю екуменізм як тягар, як додаткове завдання, як інституційний обов’язок, чи як палке бажання Ісуса, щоб ми були «єдиним» (Йо. 17, 21), як місію, що випливає з Євангелія? Зокрема, що я роблю для цих братів і сестер, які вірять у Христа і не є «моїми»? Чи я їх впізнаю, чи шукаю, чи вони мені цікаві? Чи я зберігаю дистанцію та займаю формальне ставлення, чи я намагаюся зрозуміти їхню історію та оцінити їхню специфіку, не вважаючи їх непереборними перешкодами? — запитав Папа.

Він зазначив, що християнське благовіщення має здійснюватися не стільки словами, скільки свідченням, виявленим ділами: через взаємодопомогу, розуміння і терпіння, радість і лагідність, доброзичливість і дух діалогу. «Запитаймо себе зараз, разом молячись за мир: чи ми справді люди миру? Чи є в нас бажання всюди виявляти лагідність Ісуса, не очікуючи нічого натомість? Чи робимо ми свої, несучи їх у своїх серцях і в наших молитвах, труднощі, рани та розколи, які ми бачимо навколо?» — заохотив Франциск.

«Єдність і свідчення йдуть пліч-о-пліч: неможливо по-справжньому свідчити про любов до Бога, якщо ми не з’єднані один з одним, як Він цього бажає; і ми не можемо бути об’єднаними, коли кожен із нас залишається окремо, без відкритості до свідчення, без розширення меж наших інтересів і наших спільнот, в ім’я Духа, який охоплює кожну мову і хоче досягти кожного. Він об’єднує та посилає, збирає у сопричасті та посилає на місію», – сказав Папа наприкінці своєї промови.

Представники різних церков і християнських громад молилися за мир англійською мовою. Це супроводжувалося запалюванням пасхальних свічок, які потім ставили навколо купелі.

У першому зверненні молилося, щоб земля була нескінченно безпечною і процвітаючою, і щоб Господь дарував людям Свій мир, щоб усі могли стати в єдності віри досконалими згідно з повнотою Христа.

Друга молитва – за церковних лідерів, які були покликані пасти Христове стадо – була проханням, щоб воскреслий Господь наповнив їхні серця ревністю для святості та добра свого народу, щоб усі вони були одного серця й одного духу.

Третій заклик — це благання припинити насильство, вчинене грубими словами, смертоносною зброєю та холодною байдужістю, щоб наші домівки, Бахрейн і всі країни світу стали оазисами миру, де всі можуть жити в безпеці.

У четвертій молитві – за всіх тих, хто страждає тілом і душею через війни, стихійні лиха чи соціальні негаразди – вони просили, щоб їхні потрясені серця відчули мир Господа Ісуса і розраду Святого Духа.

П’яте прохання – для всіх християнських спільнот на цій землі – це заклик, щоб наша різноманітність дозволила нам знайти обличчя Христа в нашому поклонінні та в усіх служіннях, даючи свідчення про Господа Ісуса та про Царство миру та радості тато.

Нарешті, у шостій молитві – за віруючих усіх релігійних традицій, присутніх у цій країні – їх просили зростати у взаємній повазі та розумінні та працювати разом на благо всієї людської родини.

Після цих закликів учасники разом промовили Господню молитву, після чого Патріарх Варфоломій і Папа Франциск уділили своє благословення. На завершення молитва св. Франциска Ассізького «Зроби мене каналом твого миру».

Повний текст папської промови публікуємо  ТУТ .

Фото MARCO BERTORELLO / AFP / East News

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.