Бути терпеливими означає бути витривалими в добрі

0
130
З нагоди молитви «Ангел Господній» у другу неділю листопада Папа Франциск поділився думками про чесноту терпеливості, заохочуючи будувати своє життя на тому, що не проминає, тобто на основі любові.
 

Повідомляє Vatican News.

«У вашій терпеливості спасете ваші душі», – каже Ісус своїм учням. Каже це в Єрусалимському храмі, де на захоплення величчю будівлі, прикрашеної коштовностями, відповідає: «З того, що бачите, не залишиться і камінь на камені, який не був би зруйнований», – та провіщає різні лихоліття. Роздумам над цим уривком з Євангелії від святого Луки Папа Франциск присвятив своє повчання, виголошене перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 13 листопада 2022 року. Промовляючи з вікна Апостольського палацу до зібраних на площі Святого Петра, він зауважив, що ці Христові слова вчать нас про те, що «не потрібно надмірно покладатися на земні речі». Але Господь, за його словами, говорячи нам про гіркі речі, не має наміру завдати нам болю, а показати «вихід з усієї тієї нестабільності».

Основа, на якій будувати життя

Як зауважив Святіший Отець, вихід, який нам показує Ісус, дещо вражає. Христос вказує на терпеливість, на витривалість. Папа пояснив, що термін «perseveranza», який вживається в італійському перекладі, говорить про те, щоби бути «дуже вимогливими». Чи йдеться про те, щоби бути суворими щодо себе, вважаючи, що «ми не є відповідними»? Ні. Як також не про те, щоби бути надмірно вимогливими щодо інших. Ісус каже, щоби бути вимогливими, наполегливими в «тому, що Йому лежить на серці, у тому, що дійсно вартісне». Адже, як підкреслив Наступник святого Петра, «те, що насправді є вартісним, дуже часто не збігається з тим, що притягає нашу зацікавленість». За його словами, ми можемо уподібнитися до тих людей у храмі, які віддають перевагу «ділам наших рук», різним традиціям і нашим «священним і соціальним символам». «Це важливі речі, але вони проминають», – сказав Папа, додаючи, що «Ісус каже зосередитися на тому, що залишиться, аби запобігти ситуації, коли присвятимо життя будуванню чогось, що потім буде знищене, як той храм, забуваючи збудувати щось непохитне, що не впаде, будувати на Його слові, на любові і на добрі».

Перебувати в добрі

Отож, як підкреслив Святіший Отець, витривалість означає «кожного дня будувати добро». Це означає «залишатися постійними в доброму насамперед, коли дійсність навколо нас спонукає чинити по-іншому». Наприклад, знаємо, що молитися є добрим, але зайнятість спонукає відкласти молитву… Або ж бачивши, як інші порушують певні правила, починаємо чинити так само. Виконуємо якісь волонтерське служіння, але бачимо, як багато людей у вільний час думає лише про розваги, й наш порив згасає… Тож Папа заохотив слухачів запитувати себе, якими є справи з нашою витривалістю, чи ми «є постійними, а чи живемо вірою, справедливістю та любов’ю відповідно до обставин». І якщо будемо терпеливими, як каже Ісус, «то нічого не треба боятися, також і серед сумних і важких життєвих обставин», навіть того зла, «яке бачимо навколо себе». «Терпеливість є відображенням у світі Божої любові, бо Божа любов є вірною, терпеливою, вона ніколи не змінюється», – підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Богородиця, Господня слугиня, витривала в молитві, зміцнить нашу постійність».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.